færøyene


FÆRØYENE

Peter O Øster

 

 

 

Perter o.øster.

Færøyene.

Færøyene er en gruppe øyer som ligger i Nord Atlanterhavet.

Nærmeste nabo er Bergen som ligger 600 km unna Færøyene ut i havet. Syd for har vi Orklene øyene som tilhører Scotland og Shetland.

I vest har vi Island. De første som besatte Færøyene var Skotske og Irlendske munker. De var der fra ca. 900 e kr. Senere kom vikingene og besatte Færøyene. De fleste på Færøyene i dag hevdes å avstamme direkte fra vikingene. Vikingene hadde alt med seg de trengte. Både dyr og hus. Et Hus Drev i land i Kyrkjebø for ca. 900 år siden. Den var ferdig å kunne bare settes opp. Kyrkjebø er på Stromøy som er den største øyen på Færøyene. Denne øyen ligger hovedstaden Torshavn med 19900 mensker.

Totalt bor det 48270 mesker fordelt på de 18 øyene som utgjør Færøyene. Men det er dobbelt så mange sauer som folk på Færøyene. Nest største by er Klaksvik med sine 48600.

Den største næringen er fisk. På grunn av havs temperaturen er stabil på 10 til 12 grader året rundt egner det seg til lakse oppdrett og det er der pengene ligger. Nest størst er turisme. 3. Landbruk.

De færøyske sauer er enormt klatrere dyktige på grunn av ulendt natur. Ullen er spesiell tykk og har en unik sammensetting.

Det er fine veier på Færøyene. Gratis kollektiv transport er tiltak som de som bor har. Husene er relativ dyre fordi de må importere alt solirm de trenger. Litt tradisjoner er tørr fisk og Grindhval jakt. Det finnes rundt om 1 million av dem. Tillatt jakt er 1000. De blir fordelt ved en delings nøkkel. Så alle får. Tørket Saue kjøtt er annen.

Færøysk folke dans og musikk er en annen.

Man bruker ikke salt på Færøyene . Dette er fordi det er salt i havsluften. Når dyr spiser gress blir de færdig saltet.

Klimaet er +3,5 om vinteren og om sommeren er det 12 grader.

Men kan bli varmere på steder som ligger i le av vinden.

Færøyene er en selvstedig del av Danmark. De har egen regjering , lagting og egen pengesedler. Verdien på en færøysk kr er den samme verdien på en dansk kr. Offiselle språk er Færøysk og Dansk.

Færøysk tilhører det gamle norrønt språk på samme måte som Islandsk. De forstår hverandre. Det er ofte tåke på færøyene.

Færøyene er med i Nato, Nordisk råd, FN men ikke med i EU.

De har EØS avtale slik som Norge også har.

 

 

 

DSC03821 DSC03837 DSC03840 DSC03896