Julemordet ved Karl Johan


Belinda

 

Julemordet på Karl Johan

Belinda

Del 1

Av Belinda M. Ness

Det var nettopp blitt morgen på Oslos hovedgate Karl Johan , gaten var helt folketom. De fleste av Oslos innbyggere lå fremdeles og sov i sengene sine 1. desember viste kalenderen i dag, butikkene kjente at dørene knirket fordi kunder gikk ut og inn, for å få tak i siste liten julegaver. Etterforskerne Johnny Olsen og Lars- Fredrik Jørgensen hadde akkurat så vidt begynt å krabbe ut av sengene sine.  Klokken viste 08:30 på Jonnys Iphone, sønnen Mathias hadde gått for å starte skoledagen, det var hans 2. jul som skolegutt. På politihuset i Oslo var det fult liv, da Johnny kom på jobb, makkeren Lars- Fredrik var der allerede. Johnny sjekket pulten sin for å skaffe seg en oversikt over hvilke saker som var å jobbe med , haugen var stor av gåter som skulle løses og saker som skulle oppklares, vokste

Helt øverst lå en drapssak som var førsteprioritet. Saken dreide seg om et mord på en 60 år gammel kvinne som bodde på Sinsen. Hun var svensk statsborger 60 år gamle Elsa Johnson fra Stockholm, hun var mor til 2 sønner , de het Åke og Linus, hun var 1,40 høy. De var begge i begynnelsen av 30 årene

Elsa hadde flyttet til Oslo for 30 år siden , hvor hun traff norske Anders som hun giftet seg med 2 år senere. Jonny og Lars – Fredrik kjører bort til Elsas dødsbo for å finne ut mer om henne.

 

Det de finner er et blodig teppe på stuegulvet der offeret ligger med ansiktet vendt ned. De trekker en kjapp konklusjon når hun blir snudd over på siden. ”Hun er stukket 10 ganger i ryggen” sier Lars – Fredrik  og ser nøye etter før han leter videre Etter endt arbeidsdag drar mennene hjem til sine respektive kjærester . Lars- Fredrik til sin samboer  Elise og Johnny til kona Stine og sønnen Mathias.

 

«Sees i morgen for å åpne en ny luke i julekalenderen med nye bevis i saken om Elsa Johnson».

Så var det 2. desember og nye bevis klare til å bli undersøkt, om denne litt dystre saken. Elsa hadde noen kilo ekstra å bære på , det førte til ar hun hadde store gensere og bukser.

Men hun var godt likt i vennegjengen ,særlig fordi hun hadde mange vitser på og kommentarer på lager.

» Nå starter avhørene av vennene til Elsa  » sier Lars- Fredrik og gapskratter  , han rygger den sivile politibilen ut av parkeringshuset på politihuset. Etter det gikk turen til Sinsen der 60 år gamle Elsa Johnson bodde, de venter på nye bevis før offeret transporteres til Rettsmedisinsk Institutt for obduksjon.

Linus og Åke tror at de skal hjem til morens leilighet på Sinsen for å få svenskens versjon av julemat nemlig koldtbord, men når brødrene låser seg inn finner de ikke noe annet enn et teppe tilgriset av blod og morens døde kropp.

«Dette var skumle saker » sier Johnny til Lars – Fredrik som står ute i gangen i 4 etasje rett utenfor offerets leilighet.

«Fox 5 til opperasjonssentralen» melder Johnny fra i politiradioen  » Død person funnet på Sinsen » . «Vet vi noe om offerets bakgrunn eller alder?» får politibetjenten inn i radioen.  » Ja hun er svensk statsborger rundt 60 år» svarer Johnny tilbake. «Opperasjonssentralen til Fox 5″ Har dere fortalt det til Elsas sønner?»  «Nei melder Johnny inn i den berømte radioen»

Rettsmedisinsk banker på døren til leiligheten , to staute karer står og venter på å få hente ut det døde liket.

Under prosessen med å undersøke og obdusere liket foretar betjentene avhør av vennene som var med kvelden da Elsa ble drept, men ingen av dem har utført ugjerningen. VG og Dagbladet skal nesten alltid snoke i politiets arbeid, men som holder politiet kortene veldig tett inn til brystet. Etter noen dager er alle telefonene på politihuset svidd ned fordi at NRK og TV2 har mast om en kommentar i saken.

Noen dager senere har Lars – Fredrik og Johnny fått svar på obduksjonsrapporten , de hadde rett , Elsa døde av stikkskader i ryggen.

DNA prøvene er tatt , det er en mann i 20 årene som har utført handlingen , han heter Thomas Brown og er amerikansk statsborger. Han har tilholdssted på Majorstuen hvor han bor alene i en 2 roms leilighet på 84 kvadratmeter.

Thomas er 1,99 cm høy så han må bøye seg ned når han skal inn i cellen i fengselet

«Yo dude, you are under arrest for stabbing» ! I have not done this» sier Thomas uskyldig, ,men DNA- et viser hans avtrykk av både hender og føtter.

Mr Brown dømmes til 21 års fengselstraff for uaktsomt drap

«Yes nok en mystisk drapsgåte løst » sier Johnny fornøyd

Politiet har funnet gammelt blod og en skarp kniv i bilen til Thomas , der offeret har ligget før hun ble dumpet hjemme.

Etter noen dager får Thomas endelig forklart sin side av historien, svetten renner når han står sammen med forsvareren sin Jacob Henriksen, og det er et stort pressekorps i rettslokalet.

«Great» mumler Thomas sammenbitt, han har ikke lov til å bevege seg rundt ute på en lang stund , så lyden av Bing Crosbys dype røst som fremfører » White» Christmas og kalkunen på Thanksgiving får han nyte i fengslet sammen med cellekompisen Greg Wilson fra Vancouver , han sitter inne på livstid fordi han har begått en voldtekt av en familie på 4 som var bossatt på Grorud

” Shit this is a brutal case” sa Greg mens han klødde seg i håret ,det var fett etter mangelen på dusj.

Etter at vakten var ferdig bar det til butikken på jakt etter et kjapt middasgsmåltid, det som     fanget blikket til Johnny var Fjordland , han valgte seg ut fiskeboller i hvit saus, det var det han hadde lyst på.

Da han kom hjem var det ingen hjemme, så han låste seg inn i rekkehuset på Bryn, han varmet retten i mikroen og zappet rundt på Tv kanalene for å se om han fant noe av interesse, etter å hatt zappet seg gjennom utallige kanaler fant han” Dektektimen”  fredagskvelden lå mørk over Oslo.

Så hørte han et knepp i låsen , reiste den 1,90 centimeter lange skikkelsen sin , det var Stine og Mathias som hadde kommet hjem etter en lang dag. Klokken var 22:15 og egentlig langt over leggetid for 7 år gamle Mathias , han hadde vært på besøk hos mormor og morfar i Sandefjord. ” Hei dere 2 ” sier Johnny fornøyd. ” Kan jeg se på leksene dine?” spør Johnny. Mathias nikker og henter alle leksene han har gjort i løpet av dagen, ” se pappa dette har jeg jobbet med i dag, sier Mathias. Et sikkert tegn på at julen var nært forestående var alle de røde juledukene og adventsstakene  rundt om i husene og leilighetene .

”Sakene på jobb er veldig vanskelige” sier Johnny anspent , jeg vurderer å ta en pause på 3 år , han gjesper og tenker at han vil gå og legge seg etter en lang dag på politistasjonen.

Dagen etter er det aller siste dag de må føre den nå 40 år gamle Thomas Brown inn og ut av rettslokalet for forklaring, han er døende av lungekreft.

” Mr. Brown Are you ready for the last day in court?” spør Johmmy, mens han  eskorterer fangen inn i rettssalen . Thomas har sonet ferdig straffen sin , han klarer så vidt å snakke når dommeren spør ham ut , tilslutt må forsvarer Jacob Henriksen ta over praten.

Det blir for mye for Thomas når han kommer tilbake til cella , han har ingen pust eller puls så klokken 15:30 dør Thomas i en alder av 40 år.

Elsa Johnson får en verdig avskjed hjemme i Stockholm.

”Yes   Nok en drapsgåte løst” sier Johnny fornøyd og klasker neve med Lars- Fredrik

THE END