Vestfoldbunaden


 

Vestfoldbunad 1932- modell har blått eller sort ullstoff i liv, stakk, veske og lue. Livet og stakken er uten broderi, men har påsydde, håndvevde bånd. Nede på stakken er det en bred, rød kant til sort bunad, og grønn kant til blå bunad. Veske og lue har broderi. Er i hvit lin med hvitsømsbroderi på krage, mansjetter og langs halssplitten. Capen er halvlang med broderi på skulderstykke, og lages i samme stoff som bunaden. Strømpene skal være hvite.
Vestfoldbunad 1956- modell har stakk i sort eller blått, og liv rødt eller grønt. Begge deler i ullstoff. Blå stakk skal ha rødt liv, mens sort stakk kan ha rødt eller grønt liv. Liv og stakk har påsydde, håndvevde bånd. Forkle i bomull eller lin med farget blomsterbroderi. Skjorten er i hvit lin med broderier i tellesøm. Capen er halvlang med nedbrettet krage i samme stoff som bunaden med rødt eller grønt for. Strømpene skal som bunaden med rødt eller grønt for. Strømpene skal være røde eller hvite. Begge bunadene bruker oksidert sølv.
Vestfold herrebunad har vært igjennom flere endringer og revisjoner fra den første bunaden som ble laget, og frem til i dag. Jakken er i rødt vadmel med ståkrage, nedbrettede slag, og er dobbelspent. Vesten er i gul silkedamask, og har oppstående krage, nedbrettede slag og er dobbelspent. Nikkersen er i sort vadmel og lukkes med en bred klaff foran. Skjorten er i hvit lin med broderte initialer under halssplitten og tagger på mansjettene, eller en enkel bomullskjorte. Det brukes hvite ullstrømper som holdes oppe av flerfargede hosebånd. Som hodeplagg kan en sort filthatt med høy pull brukes. I halsen kan man ha silketørkle. Vi levere også den tidligste utgaven av vestfoldbunaden, den såkalte borrebunaden. Denne varianten har sort jakke og nikkers, og burgunderfarget vest i ullstoff. Til begge bunadene brukes oksidert sølv.Silje Komma