Dilla pâ dato?


Skjekk holdbarhetsdatoen før du handler!!!

Datostempling MelkDet kastes mye mat i norske husholdninger, mange tenker ikke over at de kaster mat som fortsatt er spiselig. Ta for eksempel Edamer, den kan oppbevares i flere år hvis man lagrer den tørt , kjølig og ubrutt i sin originale embalasje.Er osten muggen så anbefales det å skjære bort den mugne delen av osten .Cheddar , Edamer Norvegia , Sveitser er noen av de norske ostetypene som er mest lagringsdyktige.

Oppbevarer man melk sammen med andre matvarer som for eksempel appelsin kan det føre til at det gir melken redusert holdbarhet på grunn av smaksfeil. Yoghurt og rømme kan oppbevares i rundt 35 dager i en temperatur på ca 0-4 grader

Brød er også spiselig hvis det ikke er mugg på det , brød kan tørke ut , om man legger det i temperaturer på 4-7 grader , så det beste er å legge det i plastpose

Frukt og grønt er spiselig så lenge de kjennes og ser appetittlige ut. Unntaket er poteter, hvitløk og banan som skal oppbevares svalt og ikke kjølig.

Hvis man for eksempel finner paprika, druer, agurk eller eple er blitt slapt kan man legge det i en bolle med kaldt vann.

Dersom man kjøper en ferdigrett må man ta hensyn til datomerkingen.

Man bør spise matrester innen to dager, da er man sikret at kvaliteten er like god. Men dette gjelder ikke kokt ris, den skal man spise 24 timer etter at den er kokt fordi den inneholder en spesiell bakterie. Man må også være obs på Best Før merkingen. For ellers kan maten råtne. Man skal også oppbevare fisk kjølig og innpakket i kjøleskapet, man skal også transportere fisk fortest mulig hjem fra butikken. Epler kan man fint spise 3 uker etter innkjøpsdato, er de mugne må man hive dem. Hardkokte egg holder i opp til en uke etter koketid.

Juice kan drikkes i opptil 10 dager etter at kartongen eller flasken er åpen.

Salsasaus kan holde i opp til 2 måneder. Syltetøy på glass har holdbarhet i opp til 1 år. Dressing har holdbarhet i 3 måneder. Rømme og melk har 4- 5 dagers holdbarhet. Brokkoli har holdbarhet i opp til 5 dager. Salat holder også i opp til 5 dager.