Flåklypa Grand Prix


Flåklypa Grand Prix en norsk, helaftens dukkefilm som hadde premiere 28.august 1975.

Den handler om et billøp i den oppdiktede bygda Flåklypa.  Filmen er basert på forfatteren Kjell Aukrusts humoristiske persongalleri som ble skapt i avispalten ”våre duster” i Mannskapsavisa på

1950– og 1960-tallet. Filmen ble produsert og regissert av Ivo Caprino. Filmen er den mest sette norske filmen gjennom Tidene. Det er antatt at det har blitt solgt rundt fem millioner kinobilletter.  Den har også blitt en juletradisjon på NRK1,  der den nå sendes hvert år på julaften og 1. juledag.

Bakgrunnen

 

Egentlig var samarbeidet mellom filmregissøren, animatøren Caprino, tegneren og forfatteren

Aukrust ment for prosjektet Flåklypa Tv og radio, en Tv-serie som skulle bestå av sketsjer uten en sammenhengende historie.

Etter et og halvt års arbeid ble resultatet vist fram for sjefene i NRK’ s underholdningsavdeling, Erik Diesen og Sverre Christoffersen. Det ble et stort nederlag da NRK mente at det som ble laget ikke holdt mål, og TV- visningen ble avlyst. Caprino hadde lidd sitt største kunstneriske nederlag.

 

Etter et år kom Caprino tilbake i studio og sa: ” brett opp ermene gutter, vi må lage reklamefilmer igjen”.  Da fikk Ivos sønn Remo en lysende ide: Hvorfor ikke benytte Aukrusts figurer i en helt

annen sammenhengi – en spillefilm? Ideen slo an, og en spent stab på fire satte seg ned for å skrive manuskriptet: Kjell Aukrust, hans gode venn og samarbeidspartner gjennom mange år Kjell

Syversen, Ivo og sønnen Remo. Filmen ble tatt opp med 24 bilder per sekund i en stop-motion-teknikk. Den ferdige filmen inneholder 112.320 enkeltbilder og 1.258.750 bevegelser.

 

 

 

Historien

 

” Sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under

Himmelhvelvingen Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen Tv-sender.

Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør ”Reodor Felgen” og hans to assistenter.”

Assistentene er ” Solan Gundersen”, en morgenfugl og født optimist, ” Ludvig”, b-menneske og født  pessimist. Sponset av oljesjeiken ”Ben Redic Fy Fazan”, som er på ferie i traktene, bygger de racerbilen ”II Tempo Gigante” til århundrets billøp: Flåklypa Grand Prix.

 

Laget til Felgen møter flere problemer underveis. Det mest alvorlige er når en viktig del, den såkalte ” Superretrometerfordeleren”,  ryker på grunn av sabotasje fra Rudolf Blodstrupmoen og hans kompanjong Mysil Bergsprekken. Ludvig må trosse sin fryktsomme natur, og holde den viktige  delen  sammen  under siste runde av løpet.