Galleblærebetennelse – gallestein, og andre ubehageligheter


BelindaPeter O Øster

Skrevet av    Peter O.Øster og Belinda Ness

 

 

Galleblæren er noe alle mennesker har..
Noen mennsker får problemer med det i løpet av livet.
Det er gjerne kjent som gallestein og det fører til store smerter, årsaken er at det danner seg stener i gallleblæren, og at stenen skraper bort i veggene og fører til betennelse. Når gallestenen sitter fast blokkerer den utgangen til urinrøret.
Dette fører til forskjellige typer smerte, blant annet magesmerter, i noen tilfeller oppkast, smerter i skuldrene. Feber og svette er vanlig når galleblæren er betent. Kostholdet spiller en stor rolle, fet mat skaper problemer noe som er smertefult. Når galleblæren ikke fungerer og produserer galle lenger bryter den ikke ned fett, slik den gjør når den virker.
Man bør unngå søtsaker, fett, smør pølser, pålegg med mye fett, frityrstekt mat og fete sauser som skaper smerte. Et råd kan være en form for kostbok, der du noterer hva du kan spise og ikke. Man behandler betennelsen med antibiotika, men i de fleste tilfeller må man fjerne galleblæren. Galleblæren er en lagringsplass for galle som er med på å bryte ned fett. Man kan leve et supert liv uten galleblæren. Inngrepet utføres ved hjelp av kikkhullsteknikk, dette gjøres ved at de lager 3-4 hull i buken der den løftes og fylles med CO2. Kirurgene har en tv- skjerm som viser hva de gjør. Dette inngrepet blir utført ved hjelp av laser. De syr igjen såret ved hjelp av en type tråd som råttner av seg selv. Disse bruker 14 dager på å råtne vekk.
For å beskytte sårene mot vann og andre uvelkommende gjester.
Etter inngrepet må man være forsiktig i minst 2 månder med å spise fete produkter.
Dette gjelder også fet mat resten av livet. En vanlig reaksjon ved at man spiser for fet mat er at man blir bundet til toalettet. Et eksempel er fet ribbe.