Historien om tempelridderne


Historien om tempelridderne

 

Tempel ridderorden var en Katolsk kloster orden med militær funksjoner. Orden ble opprettet av paven i 1128 og nedlagt i 1312. På denne tiden var det mange som reiste på reise til Jerusalem og det var for å beskytte disse som reiste dit mot banditter og vantro muslimer. Tempel rytterne avla et løfte om at de var fattige, ikke måtte gifte seg samt vie livet til gud. De fikk alt de trengte slik som mat og et sted å sove i klostret, men de fikk ingen lønn. Mens alt annet tilhørte ordenen. De red på hest for å vise hvor fattige de var.

De var alltid påkledde og klar til kamp. De deltok også i kriger og var også kjent for å være veldig dyktige soldater. Men de måtte flykte da muslimene gjenerobret Jerusalem i 1190. De måtte forlate det hellige land i 1302.

Ordenen ble etterhvert veldig rike og bygde slott og kirker. Men ikke alle likte at de ble så mektig og mange europeiske konger lånte penger av tempelridder – orden. De drev omfattende bankvirksomhet. Du kunne sette inn penger i et land og ta dem ut i et annet, i lokal valuta. Men ingen hadde makt over tempelridderne, de var direkte underlagt paven. De trengte heller ikke å betale skatt i landet de oppholdt seg.

 

Men den franske kongen Filip 6. arresterte tempelridderne og anklage dem for 14 lovbrudd. Blant annet for å tilbe djevelen. Det er uvisst hvor mange som ble henrettet. Men den egentlige årsaken var at Filip 6. ville ha tak i rikdommen til tempelridder – ordenen.

Han fikk også innsatt sin mann som pave, men han var en svak pave.

 

Dagens Tempel riddere.

 

Dagens tempel ridder orden ble startet i USA i 1845,

og stammer fra  Avholdsbevegelsen. Det begynte med at 6 menn innså hvilken vei det gikk med samfunnet. Siden et vertshus var midt punktet i folks liv.

Dette ville de ha en forandring på. Så de reiste 1840 til en prest i Washington for å avlegge avholdsløfte, og etter hvert var det flere som skrev under avholdsløftet. Orden kom til de nordiske land i 1887 etter den svenske Oscar Eklund fikk lov av ordenens ledelse til å opprette en losje i hjembyen Granna. Siden spredde det seg rund om i Norden. Han var den store fornyeren i Norden. I 1938 tok Norden over verdens ledelse. Siden det var få medlemmer i USA i forhold til Norden. Orden ble innført i 1922 i Norge. Men i ordenen er kun menn som opptas. Dette er bygger fra tradisjon fra

middelalderen. Men tempelriddernavnet er ikke fredet og hvem som helst kan ta det navnet.

 

 

 

Peter Odee Øster

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

More Stories From Uncategorized